Gadget

This content is not yet available over encrypted connections.

Wednesday, February 1, 2012

Expedisi teroka gua tempurung, Perak....

    "Expedisi teroka gua tempurung, Perak "

         Pengalaman hebat harus dirasai oleh setiap pemgembara dari seluruh pelusuk dunia yang mempunyai hobi untuk meneroka alam semulajadi.
 
7 December 2011,
     
6.00 Pagi : Kami seramai 5 orang iaitu aku, Joen, Shafiq, Madi dan Eja (driver) bertolak ke KLMU                       ( Kuala Lumpur Metropolitan University College) untuk mengikuti expedisi meneroka
                  Gua tempurung di Gopeng Perak.

6.30 Pagi :  Sebelum bertolak, kami menikmati sarapan pagi terlebih dahulu untuk memberi kami
                   tenaga yang banyak untuk expedisi kami ini.

7.30 Pagi :  Kami bertolak menuju ke destinasi yang telah                                    dirancangkan iaitu ke Gua tempurung, Gopeng Perak.

 





9.30 Pagi : Ketibaan para peserta di Entrance of  Gua Tempurung.

- Sesi Bergambar bersama sebelum expedisi bermula -

- Perjalanan team ke Pintu masuk -


                Akhirnya kami sampai ke Gua tempurung. Kami bergambar terlebih dahulu sebelum                           berjumpa dengan renger Gua di reseption. Selepas itu, kami semua berjalan menuju ke                         reseption untuk pendaftaran dan bayaran serta taklimat dari renger yang bertugas ketika itu.

10.00 pagi : Setelah selesai menyimpan barang dan taklimat, kumpulan pertama masuk ke dalam gua.                     Kami dari kumpulan 2 mempersiapkan barang-barang yang ingin dibawa masuk.
                    lebih kurang 15 minit berlalu, kumpulan kami dibenarkan masuk dengan ditemani oleh                       guide yang berpengalaman. Kami melalui jalan bertangga pada pintu masuk gua.                                 Sepanjang perjalanan kami, aku merasa amat kagum dengan keindahan gua batu kapur                         ini. Inilah pengalaman pertama masuk gua. Memang menyeronokan. Kami tiba di                                 peringkat pertama, kami melihat banyak design-design unik yang terhasil dari batu kapur                     ini. setibanya diperingkat ke-2 dan ketiga, kami melihat betapa banyaknya design yang                         lagi unik dan menceritakan banyak kisah. Ada naga, ada perempuan bunting, ada buaya                       dan sebagainya. Kalau pembaca berminat, bolehlah explore gua tempurung. Perjalanan                       kami diteruskan dan sepanjang perjalanan, kami telah diberi penerangan mengenai gua
                    ini. Semakin berjalan masuk kedalam perut bumi ini, semakin panas pula cuacanya.                             Kami mendaki dan menuruni bukit dalam

keadaan hanya ditemani cahaya lampu suluh. Sungguh gelap sekali.

berapa jam kemudian, Kami berjaya keluar dari perut gua dan melihat cahaya.


Kami menyangka perjalanan kami
berhenti sampai disini, ternyata sangkaan kami salah. Kami harus menyusuri perut gua ini sekali lagi dan yang berbezanya kami tidak perlu mendaki bukit atau menuruni bukit tetapi kami akan menyusuri anak sungai dengan laluan yang sempit.
Aku dan beberapa crew yang lain jauh  ketinggalan di belakang. Ini kerana aku dan teman aku, Jamie tidak mahu melepaskan peluang untuk mengambil gambar batuan kapur dan marmar yang tidak kelihatan di luar gua ini. Oleh kerna jalan sungai yang akan kami lalui ini sangat sempit, Jamie dan crew lain yang membawa




berehat sebentar!!
Jamie, Leha n madi
Tengah Tunggu apa tu??




                             
Menyusuri sungai sempit !!


Selusuri Sungai kecil lagi...

 kamera terpaksa menyimpan dalam beg kalis air. Syukurlah aku punya plastik beg yang kalis 
                    air dan bersyukur juga, aku antara crew dan peserta yang dapat menangkap gambar peserta
                    dan crew lain yang berada di ruang yang sempit ini. Walaupun terpaksa membasahkan diri, namun terasa keseronokan ketika berada di dalam perut gua bersama teman-teman lain. selepas menyusuri sungai, kami harus menuruni bukit yang curam yang dikenali oleh para guide gelongsor batu". Setibanya kami disitu, kelihatan kumpulan 1 baru mula menuruni curam itu  diikuti dengan peserta luar(bukan group kolej) dan selepas itu, baru lah giliran kami menuruni Gelongsor batu ni..
  
 Madi yang tengah injured!!   . Apa boleh buat. Nasib le.. Sesudah kami selesai menuruni curam, kami cerun itu. Kasihan madi, kaki sudahlah bengkak, dia pula jadi tukang sambut berserta teman-teman lelaki lain.
                 




 
                   






                   terpaksa keluar dari lorong kecil yang sempit, syukurlah badan aku ni kecil kalau tidak,
                    umm..conform tak dapat masuk.

Sir kata hati-hati turun...
Beberapa halangan lagi perlu kami tempuhi untuk berjaya keluar dari perut gua ini.
  3.00 Petang : Akhirnya, berjaya juga kami menyelesaikan misi exploration gua tempurung. Aku                               lah orang yang paling last keluar. Kasihan alvin, kena pantau orang kebaruan macam                           aku.,^_^..
     
 4.00 petang : selesai mandi dan menukar pakaian, aku dan teman-teman lain mengambil makanan                            tengahari kami. sedihnya ialah kami terpaksa membatalkan aktiviti sukaneka kami
                       kerna kesuntukan masa. Kami harus balik ke Kuala Lumpur sebelum pukul 7 petang.
                       Sambil makan, aku menikmati pemandangan petang yang indah di hadapan gua                                    tempurung iaitu tasik mini tempat si puyu dan keli berenang-renang. Burung-burung
                       pla terbang diikuit angin yang mendamaikan..
   
4.30 petang : Kami pun berangkat pulang ke kuala lumpur..













Ps: Inilah pengalaman yang menakjubkan bagi aku sebagai pengembara di tempat orang. Tidak sia-           sia aku berada di Kuala Lumpur ini dan Cost pengajian yang aku ambik. Memang kenalah dengan       sikap aku yang adventure. By the way, this is not the end of my journey, but it will continue until i       find the best experience for my Travel journal.