Gadget

This content is not yet available over encrypted connections.

Monday, December 10, 2012

Mana lagi paling sakit??? ( which more hurt )

   
The title of story : which more pain? ( Mana lagi paling sakit?)
Creator by Guzfeleo
Date : 11 December 2012


 Which more pain? The respond of the pain that every human being will through it. In my opinion, better pain in physical than heart. Why? because wound in physical can heal even also can become scar but still can heal by the surgery to removed the scar. But if wound inside your heart, its really difficult to heal it. It's will takes a view year or maybe couldn't be heal.

I've got story where i wanna share with all my blogger friend. Here the sounds like....

In 08 December 2012, Something bad happen. While I and my cousins watch movie, suddenly we heard something bad from my aunt house ( the next door ). When we go there, OMG .. I saw my young uncle try to stab my single aunt. Thank God, my other aunt stopped him. But it's not stop just like that, after that, he continue punch my single aunty. than my one more single aunty. When my marriage aunty wanna stop him, he continue slap my marriage aunty. 
Like got some strength, Me and my cousin guard him following by all my aunt. That time i really feel want to punch that person. He so mean to kill my first single aunt. We try so hard to hold up him until me and my cousin get wound because have been bitten by the monster. My cousin got at her calf and me at my wrist. one drunken boy really make me feel so exhausted, lost all of my breathing until i dunno what happen to me when i wake up in the morning. I'm not telling you guys how brave and strong I am. But just telling you something most important in life.

This is the scenario...
One brother didn't be grateful for what his sisters have done to him. Give everything ( the house, Meals, love when his sisters accept him even he already make a lot of trouble and the latest he just stolen his sister saving by break the room) how lucky of this boy but still not grateful. So egoism, low self-esteem not in right place. Jealousy.. This makes his sisters feel down and frustrated of him. his sisters really hurt not only in her head but also in her heart. She gives everything but the feed back  she get very disappointing.

So...What i want to say here is not to judging my uncle but i just want to show you guys how tough my all aunty to faces they only brother after they mother passed away. 
But how tough of that human, still can feel hurting inside of them. They not a robot.


Ps : Be respected every people around you, give a love to them, and Forgive every people who make mistakes with you guys. If we do all this, feed back that we get will the same as what we give. even is not the person that you aspect but maybe different person will show to you all kindness that you have given to them.
 
   

Friday, November 16, 2012

Mengalami kasih Kristus


Mengalami Kasih Kristus

Tarikh : 16 november 2012
Location : Up to table
Experience : Story From KOnfrensi Org Asal Sg Poh Geruntum to My Journal

               Mengalami Kasih Kristus amat luar biasa bagi orang yang mengenal Pribadi-Nya. Kedamaian, Sukacita dan berkat berkelimpahan. Pengalaman pertama aku ikut konfrensi orang asal. Konfrensi ini sebenarnya telah 12 tahun tertubuh hasil dari mereka-mereka yang diutus oleh Tuhan untuk menjangkau jiwa yang belum mengenal siapa Jurus'lamat dlm kehidupan mereka.
              
              Perjalanan pertama aku ke kampung orang asli ialah apabila aku pergi ke hulu grow... Selepas itu, pengalaman mendaki bukit semata-mata untuk pergi ke kampung kepayang. Pada mulanya, timbul juga rasa geli dan ada sikap sombong dalam diri aku. Tapi bila aku tengok bagaimana tuan rumah melayan kami dengan makanan yang memang adalah makanan asal orang sabah. Aku cuba untuk menahan diri dan menerima serta bersyukur atas berkat Tuhan. Padahal rombongan kami cuma bawa maggi, sardin dan biscut. Tapi, aduh puji Tuhan. Berkat Tuhan menyertai keluarga adik wille. Walaupun di kg kepayang hanya semalaman saja, tapi aku rasa diberkati dengan pelayanan disana. Keluarga, pelayanan di sana buat aku diberkati walaupun masih ada rasa geli.( sepatutnya aku tidak geli sebab aku juga pernah tinggal di rumah macam itu. kenapa aku harus rasa jijik.. hanyaTuhan yang tau). Tapi di dalam hati saya, jika ada kesempatan aku mau lawat kg orang asli lagi.

           Ternyata Tuhan sekali lagi membawa aku untuk datang melayani dan dilayani di kg sungai poh geruntum. Pelayanan yang sangat luar biasa. Pada hari pertama terasa masih malu dan segan. Tapi Tuhan beri aku sukacita dan kedamaian yang aku perlukan setelah berada di Kuala Lumpur ini dan mengalami pelbagai pergumulan peribadi. Melayani Orang di Kampung berbeza dengan melayani orang di bandar walaupun mereka semua sebenarnya sama. Dan Tuhan terus memberi kesedaran pada aku, iaitu nikmati lah kasih Tuhan yang sehingga sanggup turun ke dunia, menjadi manusia dan mati diatas kayu salib semata-mata untuk dosa aku dan dosa semua orang yang berdosa. 

          Inilah perjalanan aku yang luar biasa sebagai seorang pengembara di negeri orang. Mengembara seorang diri memang akan menduga kekuatan fizikal dan mental kita. Tanpa Tuhan Yesus, aku tidak akan kuat menghadapi cabaran demi cabaran. baik melalui persekitaran, keluarga kadang-kadang pelayanan aku juga mencabar aku.

          Tuhan, aku berharap, dimana juga aku berada selepas ini, biar lah Tuhan Yesus selalu menyertai aku, baik melalui pelayanan, pekerjaan, masa depan. 

"Terima kasih Yesus atas s'galanya. Terima kasi kerna Engkau sudah menyertai hidup aku sehingga ke hari ini. Terima kasih.. Damai sejathera Tuhan Yesus Kristus menyertai semua pembaca juga. terima Kasih sebab sudi jadi teman Blogger aku..Tidak kira Kirstian tau non kristian, God already meet use with many way and reason. We are one in God."



BY :
Tomoko saeki
      


Friday, October 5, 2012

Explorer the hided life..

      
                Helloo...premisa..haha...haii...teman-teman yang manis lagi comel-comel, hensem-hensem, cantik-cantik...kita jumpa lagi kan...
                        
                           New updater data, new news but maybe just a current news..haha...(talk to my hand.."ada aku kisah") haha...

If any of you stay at kl right now or maybe pernah stay kl (oppss...rojak la pla..sorry>>), you guys will familiar this art. Every day we will saw this art. Up from Monorail or from the road or car...maybe also any of you are the person who always lepak-lepak bawa sungai klang ini..tentu familiar bukan..haha..kedapatan sudah...:p
      But don't worry be happy, I bukan nak hina-hina ka tau mau memaki orang yang buat grafik ni...bukan..bukan...juga bukan untuk memfotocpy kan karya orang..no..no..no... What i want to do is...
      I proud that i can stand there and watch the art of every person who draw the graffiti on the wall...biasanya art macam ni cuma boleh tengok dari "oversea" ja ( dalam tv).. minat tapi tidak tau buat..haha.. BUt...Just see first ya...later after the picture i will write what the real is happen.....
   
                                   SEE YOUR'LL LATER.......(*~*)v 
Art graffiti from the street graffiti  

Art of graffiti

Sungai klang grafic gallery

The thief and the grafic 

passenger under bridge

sambil memancing  pak cik tu...

sempat lagi pak cik sorang ni..take wall photo...
       
              Orite, apa yang aku mau kongsikan disini....bukan hanya grafik yang mau dipertunjukkan tapi penghuni yang mendiami lorong under bridge ini. Kecian kan...terutama kalau kamu nampak gambar 3 perempuan sedang lipat baju, time tengok dorang tu kan, kecian terus aku, aku tertanya-tanya, mana rumah dorang?? Mana keluarga dorang?? macam mana boleh tinggal sana?? Macam-macam la... banyak lagi yang aku mau explore tapi tidak berani, sebab satu orang ja kan aku time ni.. Tapi, lau ada masa aku akan explore lagi tempat ni.. by the way, ada lagi yang menarik perhatian aku, 2 orang pak cik  yang sedang memancing. time aku duduk dan tengok dorang ( dorang pun sedang perhatikan aku, mungkin sedang berfikir sal aku.. kenapa aku boleh ada di situ? kenapa aku berani duduk sorang-sorang?? ) Rupanya, sungai klang ni, walaupun kita nampak kotor tapi sungai ini lah menjadi tempat untuk mencari sesuap lauk..ingat terus aku ama parents aku...:(.. tapi aku bersyukur la, sungai di sabah lau tempat aku tinggal tu bersih sikit la..umm...( sabar ja la).
Ini lah yang aku jumpa sepanjang hari rekreasi yang hari ini, Banyak yang aku mau kongsikan disini, tapi maklum la, enda kecukupan itu line...hahaha.....(layan ja la)..


PS : Kenapa tidada para tanak wagu mau becouple ngan aku, sebab nya.. first ,dorang takut kaki dorang tecabut sebab ikut aku bejalan kaki. Second, dorang takut aku lari sebab aku tau banyak tempat untuk betapuk (bersembunyi)...hahaha...;p. Third , kaki aku lebih tegap dari dorang..hahaha,.,.lagi enda boleh bla...haha...ok...ok...( semuanya cuma JUST KIDDING ).... Sebagai seorang perantau, di mana-mana pun kita pegi, sama ada di negara kita sendiri tau negara orang lain, pasti ada rintangan yang kita jumpa. So, kita perlu sediakan kelengkapan kita sebelum kita merantau..Persiapan minda, tenaga, semangat dan iman serta ilmu..(pendidikan perantau tidak bertauliah)...

Ok la..cakap banyak pun bohong...aku tutup dengan ayt..
Adiosa amigos
Seniorita Mocho Chan

Thursday, October 4, 2012

Beach Destination

Beach Destination for my vacation year at peninsular Malaysia

I love beach...First time meet with this view, I already fallen in love. From younger, I always dream visit the most beautiful place which is the beach in Malaysia...Where the sand looks white and very smooth environment.. The air so refreshing and give me a lot of inspiration of idea........... 

Beach at Cerating
      When I see the sea...I feel something different inside of me... I found something missing in my life... This feeling so comfortable and relax environment...
Refresh, cool, peace...relaxx......


                        My Dream is I will visit another beach in Malaysia. All my friend always show beach photo in they Facebook or Tweeter or blog.. This give me a lot of inspiration to visit the beach where they already go. When I ask them especially the sunset time and sunrise time....they will say that the environment is very wonderful and gorgeous..
                        Next time..Where will i visit....???


Sipadan??? Mabul?? Queensland ????? Just waiting my Update blog, where will i goo.....


Ps : English pun..English la....yang penting korang faham...lau tak faham..just take dictionary ja la..tapi lau tidak faham juga....masuk la balik sekolah tadika...haha..(just kiding)>>>  

See Ya...
Adiosa amigost... 

Monday, October 1, 2012

Helloo OCtoBEr....(*_*)v

     Helloo..october...
Minggu last september sudah berlalu...... aduuii...cepatnya masa berlalu...enda kesedaran oo...tapi pa buli buat ni la ertinya.." Masa itu Emas dan amat penting untuk kita kejar Masa tu." tapi yang penting kita enjoy bersama dengan masa itu..haha...

    Now i'm at KL sentral..tgh update maklumat baru kunun- kunun.. setakat ini tidak ada la cerita yang penting tapi...aku harap masa yang semakin samapi ke penghujung tahun ini dapat dimanfaat dengan baik la..haha...so great....

   Harapan...tahun depan dapat "boyfriend baru" untuk aku la..haha..lama membujang ni..(adess, gatal betul minah satu rang ni kan..) ahahaha....layan mu...ok la..it just a nonsense...

   Lain kali lau ada story mory..i will update again soon..as a possible....:)) 

PS : jangan ketinggalan untuk aksi seterusnya dari (street photography k)..im sure a lot of  image will be in this blog..so..see ya.. adiosa amigost...

Tuesday, September 25, 2012

Blackberry photography



                              What's up guy's....Yep, as usually..i will make a update 'bout my blog..
Aku bukan lah seorang photographic yang pro..Aku cuma seorang pelajar yang menganggap photographic sebagai hobi saja..... boleh la dikenal macam " Street Photography"..

                               I want to share my work yang tidak seberapa hebat jika dibandingkan dengan "mereka-mereka yang pro dan hebat"...i just make it as a hobby even though just using a blackberry phone..haha..lucu tapi boleh la... Layan ja la cerita aku....Semuanya gambar berdasarkan "Blackberry" (HP baru la katakan..haha..)...

Piclone time after class at KLCC
With Dutchlady milk and goreng pisangkl..haha..>..<

Study final on sem 8..
"Study la sangat..^_^"
Menghayati pagi yang indah di klcc
"Let's Work it out"
Get this while I'm outing in pasar malam with my sis n B.I.L n Kazen

Art of Apple
"Get idea from Personal Test Korean drama"



"Sunrise in the morning, OTW going for some fellowship in kg.orang asal, perak"
"Sleepy mind "
Flower in front of the church entrance where "they" always welcome all member of church in every sunday morning..
Manggo just - Murni restorant
bandung limau -Murni restaurant (nyumm)
ayam pecal..."berbuka puasa dengan bee and nurul"
My housemate - Bee and Nurul

That's all my Work by my phone...What ever of my work..if you like to judge (no matter in negative or positive ways) depends on how you eyes look it...
                                So, i leave you guys with the big smile from me....See you again...bye...

Ps : Layan saja cerita akak ni...biasalah orang bujang..haha..
         
Adiosa..and Gud night friend'ss....^_^

Tuesday, April 24, 2012

Dairy ( trip medan) Part 1

      Puji Tuhan....akhirnya, dapat juga aku pergi medan.. Walau macam mana sekali pun...Da kena bagi green light oleh sister aku.. So, aku pn join the adventure... Dairy ini akan ku catat segala perjalanan kembara medan ni.. ni adalah part 1...Part seterusnya akan menyusul...
   
      Bermula dengan perjalanan ke KL sentral, Selepas itu..dalam bas untuk pergi ke LCCT...

      Sekarang kat LCCT...
semua da pegi tidur, tinggal lah aku sorang..melayan diri and tengok keadaan pagi yang sibuk dengan para pelancong dan para pekerja yang ada di LCCT... Lucu juga orang tengok aku duduk-duduk menghadap laptop yang um..boleh la..sebagai jurnal dalam perjalanan aku...

      segaja aku bawa sebab aku mo online and mo siapkan assignment aku yang tak siap-siap ni..haha...
ok la..aku kena cao pa raya lu..kang bangun budak2 tu ti...abislah..haha..
k tgu part 2 dalam kembara medan..:).. adiosa..

Wednesday, February 1, 2012

Expedisi teroka gua tempurung, Perak....

    "Expedisi teroka gua tempurung, Perak "

         Pengalaman hebat harus dirasai oleh setiap pemgembara dari seluruh pelusuk dunia yang mempunyai hobi untuk meneroka alam semulajadi.
 
7 December 2011,
     
6.00 Pagi : Kami seramai 5 orang iaitu aku, Joen, Shafiq, Madi dan Eja (driver) bertolak ke KLMU                       ( Kuala Lumpur Metropolitan University College) untuk mengikuti expedisi meneroka
                  Gua tempurung di Gopeng Perak.

6.30 Pagi :  Sebelum bertolak, kami menikmati sarapan pagi terlebih dahulu untuk memberi kami
                   tenaga yang banyak untuk expedisi kami ini.

7.30 Pagi :  Kami bertolak menuju ke destinasi yang telah                                    dirancangkan iaitu ke Gua tempurung, Gopeng Perak.

 





9.30 Pagi : Ketibaan para peserta di Entrance of  Gua Tempurung.

- Sesi Bergambar bersama sebelum expedisi bermula -

- Perjalanan team ke Pintu masuk -


                Akhirnya kami sampai ke Gua tempurung. Kami bergambar terlebih dahulu sebelum                           berjumpa dengan renger Gua di reseption. Selepas itu, kami semua berjalan menuju ke                         reseption untuk pendaftaran dan bayaran serta taklimat dari renger yang bertugas ketika itu.

10.00 pagi : Setelah selesai menyimpan barang dan taklimat, kumpulan pertama masuk ke dalam gua.                     Kami dari kumpulan 2 mempersiapkan barang-barang yang ingin dibawa masuk.
                    lebih kurang 15 minit berlalu, kumpulan kami dibenarkan masuk dengan ditemani oleh                       guide yang berpengalaman. Kami melalui jalan bertangga pada pintu masuk gua.                                 Sepanjang perjalanan kami, aku merasa amat kagum dengan keindahan gua batu kapur                         ini. Inilah pengalaman pertama masuk gua. Memang menyeronokan. Kami tiba di                                 peringkat pertama, kami melihat banyak design-design unik yang terhasil dari batu kapur                     ini. setibanya diperingkat ke-2 dan ketiga, kami melihat betapa banyaknya design yang                         lagi unik dan menceritakan banyak kisah. Ada naga, ada perempuan bunting, ada buaya                       dan sebagainya. Kalau pembaca berminat, bolehlah explore gua tempurung. Perjalanan                       kami diteruskan dan sepanjang perjalanan, kami telah diberi penerangan mengenai gua
                    ini. Semakin berjalan masuk kedalam perut bumi ini, semakin panas pula cuacanya.                             Kami mendaki dan menuruni bukit dalam

keadaan hanya ditemani cahaya lampu suluh. Sungguh gelap sekali.

berapa jam kemudian, Kami berjaya keluar dari perut gua dan melihat cahaya.


Kami menyangka perjalanan kami
berhenti sampai disini, ternyata sangkaan kami salah. Kami harus menyusuri perut gua ini sekali lagi dan yang berbezanya kami tidak perlu mendaki bukit atau menuruni bukit tetapi kami akan menyusuri anak sungai dengan laluan yang sempit.
Aku dan beberapa crew yang lain jauh  ketinggalan di belakang. Ini kerana aku dan teman aku, Jamie tidak mahu melepaskan peluang untuk mengambil gambar batuan kapur dan marmar yang tidak kelihatan di luar gua ini. Oleh kerna jalan sungai yang akan kami lalui ini sangat sempit, Jamie dan crew lain yang membawa




berehat sebentar!!
Jamie, Leha n madi
Tengah Tunggu apa tu??




                             
Menyusuri sungai sempit !!


Selusuri Sungai kecil lagi...

 kamera terpaksa menyimpan dalam beg kalis air. Syukurlah aku punya plastik beg yang kalis 
                    air dan bersyukur juga, aku antara crew dan peserta yang dapat menangkap gambar peserta
                    dan crew lain yang berada di ruang yang sempit ini. Walaupun terpaksa membasahkan diri, namun terasa keseronokan ketika berada di dalam perut gua bersama teman-teman lain. selepas menyusuri sungai, kami harus menuruni bukit yang curam yang dikenali oleh para guide gelongsor batu". Setibanya kami disitu, kelihatan kumpulan 1 baru mula menuruni curam itu  diikuti dengan peserta luar(bukan group kolej) dan selepas itu, baru lah giliran kami menuruni Gelongsor batu ni..
  
 Madi yang tengah injured!!   . Apa boleh buat. Nasib le.. Sesudah kami selesai menuruni curam, kami cerun itu. Kasihan madi, kaki sudahlah bengkak, dia pula jadi tukang sambut berserta teman-teman lelaki lain.
                 




 
                   






                   terpaksa keluar dari lorong kecil yang sempit, syukurlah badan aku ni kecil kalau tidak,
                    umm..conform tak dapat masuk.

Sir kata hati-hati turun...
Beberapa halangan lagi perlu kami tempuhi untuk berjaya keluar dari perut gua ini.
  3.00 Petang : Akhirnya, berjaya juga kami menyelesaikan misi exploration gua tempurung. Aku                               lah orang yang paling last keluar. Kasihan alvin, kena pantau orang kebaruan macam                           aku.,^_^..
     
 4.00 petang : selesai mandi dan menukar pakaian, aku dan teman-teman lain mengambil makanan                            tengahari kami. sedihnya ialah kami terpaksa membatalkan aktiviti sukaneka kami
                       kerna kesuntukan masa. Kami harus balik ke Kuala Lumpur sebelum pukul 7 petang.
                       Sambil makan, aku menikmati pemandangan petang yang indah di hadapan gua                                    tempurung iaitu tasik mini tempat si puyu dan keli berenang-renang. Burung-burung
                       pla terbang diikuit angin yang mendamaikan..
   
4.30 petang : Kami pun berangkat pulang ke kuala lumpur..













Ps: Inilah pengalaman yang menakjubkan bagi aku sebagai pengembara di tempat orang. Tidak sia-           sia aku berada di Kuala Lumpur ini dan Cost pengajian yang aku ambik. Memang kenalah dengan       sikap aku yang adventure. By the way, this is not the end of my journey, but it will continue until i       find the best experience for my Travel journal.